Helyünk a nagyvilágban

A családsegítő iroda felújítása a hóesésben folytatódik


Különböző okok miatt idén januárra húzódott a családsegítő iroda felújításának befejező stádiuma. A munka némileg előkészítetlensége (elmaradt statikai tervezői feltárások, a valósággal nem koherens építész tervek, az általunk indított változtatások, stb.) miatt ősszel nem készülhettek el a belső átalakítások, bontások, nyílászáró cserék.

A kivitelező Szegedbeton Kft. kérésére január 2-án délelőtt 10 órára kiürítettük a családsegítő irodát, Mondok Ervin vezénylésével, a közhasznúsok segítségével, és az ott dolgozó 3 hölgyet a művelődési ház, erre a célra mérsékelten (és akkor még finoman fogalmaztam) alkalmas helyiségében helyeztük el. Akkor még reménykedtünk benne, hogy csak pár napot, maximum egy-két hetet kell ott majd eltölteniük. Ezek után a területi műszaki vezető átvette tőlünk a munkaterületet, majd - Nagy Bandó Andrást idézve - csak vártunk? vártunk? vártunk?

A mai nap reggel, a hóesést látva, tréfásan megjegyeztem kollégáimnak, hogy biztos most fog érkezni a bontóbrigád. És tényleg! Alig telt el 5 perc, amikor felbukkantak, kezükben nagykalapáccsal és egyéb eszközökkel, és a délelőtt folyamán nekiláttak a bontási munkáknak. A határidő nagy úr: a munkáknak az időjárási viszontagságok ellenére is folytatódniuk / befejeződniük kell.

Úgyhogy most már csak reménykedhetünk, hogy minél előbb elkészül minden, nem jön közbe semmi újabb probléma, és szegény családsegítőseink végre kiszabadulhatnak a szűkös művház-béli kuckójukból?

2012.01.17.

 


 

Szépen halad a családsegítő iroda felújítása

Az időjárás is kegyes volt a Szegedbeton munkatársaihoz, mert múlt héten szinte már tavaszias időben végezhették el a legkomolyabb bontásokkal járó munkálatokat, a nyílászárók cseréjét. A mellékelt képeken jól látszik az a folyamat, ahogy az udvar felőli ablakok helyére újakat építenek be. Természetesen az ablakok cseréjén kívül a belső nyílászárók is felújításra kerültek; itt is elég jelentős munkálatokat kellett elvégezniük az áthidalók beépítésével, azok kisméretű téglával való megtámasztásával, a nyílások bontásával kapcsolatban. Szegény polgármester úr épp a legnagyobb ?rombolás? pillanatában tért vissza téli szabadságáról, úgyhogy kissé kétségbe esett, mi is történt távollétében a hivatalban, de hamar belátta, hogy az átalakításhoz először bontani szükséges?

Jelen pillanatban az összes megszüntetésre kerülő nyílászáró befalazása megtörtént, a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati bejárata megfordítása került (az akadálymentesítés miatt pont ellenkező lesz az új ajtó nyílása), és beépítették az összes új ajtót és ablakot. Most már az utómunkálatoknál tartanak, jelen pillanatban a festők dolgoznak az irodák megszépítésén.

Reményeink szerint sikerül elérnünk, hogy a családsegítő vezetőnőjének, valamint a Szegedbeton műszaki vezetőjének ígéretéhez híven, a kibontott, régi családsegítős ajtót beépítik az átkötő folyosó túlfelére (méretük megegyezik), ahol a jelen tervek alapján megmaradna a régi, eléggé lestrapált meglévő ajtó, aminek eléggé homlokzat-képi romboló hatása lenne.

A kivitelező ígéretei alapján vagy ezen a hét végén, vagy jövő hét közepén lesznek készen, úgyhogy a családsegítős kolléganők végre újra birtokba vehetik megszépült irodájukat (és mi is üzemeltethetjük végre az ügyfélszolgálati helyiségünket).

2012.01.30.


Hogyan tovább február 9. után?


Jelen pillanatban 5 fő hat órás közhasznú munkással rendelkezik a hivatalunk. Ők december 8. óta állnak alkalmazásban, és február 9-én lejár a mandátumuk. Az öt közül az egyik a polgármesteri hivatalban fűt; a másik a bagi, hivatali leveleket hordja (megtakarítva ezzel rengeteg postaköltséget); harmadikuk pedig, a leglelkesebb asszonyunk, Irénke (akiről tavaly már volt szó), a falu szemetét szedi. Úgyhogy összesen két olyan munkásunk van, akivel a napi ?tedd-ide-vidd-oda? teendőket el tudjuk végeztetni. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, hó nem esett túl sok, így havat nem kellett lapátoltatni.

Február 9.-én viszont ők elköszönnek, és még mind a mai napig semminemű információnk nincs arról, hogy mikor, milyen formában, és hány új közhasznú munkást tudunk majd alkalmazni. A nagy kérdés tehát az: hogyan tovább február 9. után? Ez főként annak a tükrében tűnik problémásnak, hogy már kora tavasszal számtalan karbantartási munkát el kellene végeznünk (pl. a Malom utcai járda helyreállítása).

2012.01.30.

 


 

A fák és a nagy hideg

A meteorológiai szolgálat szerint jövő hét végéig (azaz február 12-ig) nagyon nagy hidegre számíthatunk. Ez úton is szeretnék megkérni minden Tisztelt lakosunkat, aki ezt a hírt olvassa, hogy fokozottan ügyeljen szomszédaira, egyedülálló hozzátartozóira a rendkívül zord időjárás során. Vegyék észre, ha a szomszéd kéménye nem füstöl, vagy nem látták már mozogni egy jó ideje, keressék őket fel, akár egy telefon erejéig is, kérdezzék meg, nincs-e valamire szükségük. Amennyiben egyedül nem képesek a rászorulónak segítséget nyújtani, keressék meg családsegítő szolgálatunkat, vagy a polgármesteri hivatalt.

Szintén itt szeretném felhívni a Tisztelt lakosok figyelmét arra (amire egyébként már az óvodát külön e-mailben is figyelmeztettem), hogy a várható nagy havazások miatt az óvoda környékén álló nagy fák esetleg veszélyt jelenthetnek. Az erdészettől kapott szakvélemény ugyan nem minősítette egyik fát sem közvetlenül életveszélyesnek (a két legveszélyesebb fát a közhasznúsok még decemberben kivágták), viszont a legtöbbet kivágásra, megmetszésre javasolta. Az esetleg megmaradó fákra is úgy nyilatkozott a szakvélemény, hogy pár éven belül biztosan azokat is ki kell majd vágni.

A fentieket mérlegelve úgy döntöttünk, hogy az összes fa kivágásra fog kerülni, a lehető legrövidebb időn belül, feltehetőleg a havazás elmúltával. Ám épp a jósolt nagy intenzitású havazás (és az amúgy is öreg, kivágásra érett fákon megnövekedett hóteher) miatt, ez úton is nyomatékkal hívom fel a Tisztelt lakosság figyelmét az alábbiakra az esetleges hótehertől leszakadó faágak által okozott sérülések, anyagi kár elkerülése érdekében:

1.) az óvodába menet, onnan jövet parkolni ne az óvoda-, hanem az utca másik oldalán parkoljanak (esetleg a Sporttelep előtti nagy üres területen), nehogy egy leeső ág kárt tegyen a személygépkocsijukban

2.) gyalogosan ne az óvoda mellett, a fák alatt, inkább a másik oldalon közlekedjenek, szintén az esetleges balesetek elkerülése érdekében

3.) gyermekeiket figyelmeztessék, hogy amennyiben az udvaron játszanak, azt ne a telekhatár közelében lévő fák alatt tegyék (erre egyébként kértem az óvoda vezetőnőjét is, hogy ügyeljenek rá)

Reméljük, hogy a nagy hideg Bagon nem szed áldozatot, és a fákat is sikerül kivágnunk, mielőtt bármilyen balesetet okoznának. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra a zord napokon is!

Pilisi Parkerdő Zrt. szakvéleménye az óvodai fákról

 


Befejeződött a családsegítő iroda felújítása

Elkészült végre, megtörtént a műszaki átadás-átvétel.

A mai nap délelőtt a családsegítő szolgálat aszódi vezetőjével, a műszaki ellenőrrel, és a Szegedbeton munkavezetőivel közösen megtörtént a project átadása-átvétele. A műszaki ellenőr által felvett hibákat reményeink szerint még pénteken kijavítják, és hamarosan költözhetnek vissza a kultúrházban szorongó kicsilányok.

Igazából szépek lettek az új irodák, világos falakkal, vadonás nyílászárókkal. Végül beépítették az ajtót is, amit kértünk, úgyhogy ténylegesen csak apróságokba tudnánk belekötni a kivitelezéssel kapcsolatban:

Legfőbb problémának az elhibázott tetőfóliázást tartom, az ellenlécek hiányával (lásd tavaly végi cikkemet), illetve a bádogozás elspórolását.

Szintén gondot okozhat, hogy jó kis mínusz fokokba kenték fel a külső homlokzatra a több centi vastag glettelést a beépített nyílászárók köré - nagy kérdés, hogy ez meddig fog fent maradni a falon.

A befalazott ajtó miatt a padlásfeljáró létránk ebben a formában használhatatlan (nem lehet lehajtani).

Furcsa, hogy amíg a fal új festést kapott, a radiátorokat vadonatújra cserélték, a helyiségeket is átburkolták, addig a fűtéscsöveket úgy hagyták, ahogy vannak: kicsit rozsdásan, televerve malterrel, festékkel, lepucolatlanul és átmázolatlanul (nem volt benne a tervben).

És egy apróság még, amit saját bénaságomnak köszönhetek: sikeresen összekentem kedvenc, és egy szem télikabátomat fehér festékkel, ugyanis egy belső faajtót a műszaki átadás pillanatában mázoltak épp a jóemberek.

Szerencsére 3 éves garanciát vállalt a kivitelező munkájára. Reméljük, minél kevesebbet kell visszatérniük a ?tett helyére?.

 

2012.02.09.

 


 

Kilyukadt kazán, elfagyott vezetékek, régi-új emberek

A mai nap reggelétől összesen 10 fő 8 órás közhasznú dolgozó állt munkába nagyközségünkben. Ebből 2 fő az óvodában, 2 fő az iskolában teljesít szolgálatot, egyikük pedig a hivatali leveleket kézbesíti, illetve besegít az egyéb hivatali munkákban. A maradék öt ember áll rendelkezésére falugondnokunknak. A 10 munkásunkból kettőt 100%-ban támogat az állam (azaz önkormányzatunknak egy fillérjébe sem kerül), a többieket 70%-ban. Áprilistól novemberig - amikor a munka dandárja lesz - további 6 fő foglalkoztatására van keretünk. És ennél nem is lesznek idén többek.

A zord időjárás elég sok gondot okozott a hivatalunkban is. Kezdődött azzal, hogy múlt hét közepén elfagyott a hivatallal egy épületben lévő, sarki zöldséges vízvezetéke, amibe a vízművek szakembereinek szerencsére sikerült életet lehelniük egy gázlámpa segítségével. A fagyás oka az volt, hogy a melléképület alatti pincébe vezető ajtót, még annak idején Lelovics György - korábbi falugondnokunk - felfeszíttette, és azt nem lehetett visszazárni. Mivel ott értéket nem tárol senki, a nagy hideg beálltáig igazából ez fel sem tűnt senkinek, gondot nem okozott. A mínusz tizenhat azonban a nyitott ajtón keresztül könnyedén ?lemászott? a pincébe, és jéggé fagyasztotta az ott húzódó vezetéket.

Következő ?csapást? a már jó 20 éves, vegyes tüzelésű kazánunk kilyukadása mérte ránk. A családsegítő hivatal felújítása kapcsán a fűtési rendszer vizét le kellett engedni, majd újra fel kellett tölteni. Ekkor derült ki, hogy egyrészt egy, a kémény közelében, a padláson lévő, kb. 20 cm-es túlfolyó vezetékszakasz nincs lehőszigetelve (el is fagyott rendesen), másrészt a kazán fenéklemeze is megadta magát az enyészetnek. Turbó mester útmutatása alapján, Varga István leflexelte a szétrohadt fenéklemez peremét (lásd a mellékelt képeket), majd azt új kazánlemezzel pótolták. Jelen pillanatban a lábak visszahegesztése zajlik. A munkát megnehezítette az, hogy egyrészt a kazán víztere már rendkívül el volt szennyezve, iszapolva (így egyúttal most ez is kitisztításra került), másrészt az, hogy a hegesztést a mester úrnak sokszor a kazánba bebújva, belülről kellett elkészítenie.

A bajok sorozata itt még nem állt meg. Ma reggel a takarító Arankánk tapasztalta azt, hogy rendkívül büdös van a hátsó fronton, és valami baj lehet a mosogató lefolyó csövével. Kiderült, hogy valamelyik korábbi átalakítás során ezt a lefolyót egy vékonyka csővel, kb. 10 cm a terepszint alatt, valami éppen-éppen lejtésbe rakva alakították ki, így ez is szépen elfagyott, eldugult. A közhasznúsaink Varga István szakértelme mellett sikeresen elhárították ezt a problémát is.

2012.02.13.

 


 

 

 

Elkezdődött az óvodai fák kivágása

Sok egyéb mellett, egyik jelentősebb esemény volt, hogy a tegnapi nap elkezdődött végre az óvoda melletti élet- és balesetveszélyessé vált fák kivágása. Az áramszolgáltató vállalat segítségét kértük, akik amúgy is jöttek volna a vezetékre rálógó, azt veszélyeztető ágakat levágni. Az emelőkosaras autós szakemberek le is tarolták az összes olyan ágat, mely veszélyeztette a vezetékek épségét, és ami minket is akadályozott abban, hogy a fákat nyugodt lélekkel ki tudjuk dönteni. Közhasznú munkásaink eközben a földön darabolták össze a lehulló ágakat, gallyakat, és azt a hivatalba be is hordták. Ha sikerül megnyernünk az új apríték-kazánunkra kiírt pályázatot, akkor már is lesz mivel etetni új fűtőeszközünket.

Nem lesz kis munka majd a fák teljes kivágása, de legalább az első, jelentős lépcső megvan.

E helyen szeretném megköszönni a polgárőreink áldozatos segítségét, akik az utak elzárását biztosították, nehogy egy kóbor jármű, vagy gyalogos tévedjen a lehulló ágak alá.

Szintén szeretném megköszönni az ÉMÁSZ szakembereinek segítéségét is, akik ugyan csak a munkájukat végezték, de mégis nagy segítségére voltak falunknak.

A nagy mennyiséget kitevő, levágott gallyak behordása holnap fejeződik be. A fák döntése pedig hamarosan folytatódik?

2012.03.02.

 


 

 

Hídkorlát javítás és betonlap-egyengetés

Sok egyéb apróság mellett, a közhasznú dolgozóink kiegyengették a kultúrház udvarán megsüllyedt betonlapokat. Ezek még a tavalyi csőtörés következtében szükséges bontások, árokásások után kerültek visszaépítésre, és mostanra ülepedett meg annyira az aljzatuk, hogy érdemes legyen vízszintesbe hozni őket ismét.

Ezen felül elkészült a Liget utca végén lévő közúti hidacska ellopott korlátjának pótlása. Ezt még a polgármester úr közbenjárására, a váci közútkezelőtől ajándékba kapott, bontott autópálya korlátelemekből készítettük el.

Húsvét után újabb kísérletet teszünk az iskolába vezető vízelvezető árok feletti híd zörgő acélrácsainak helyreállítása érdekében. Remélhetőleg ezúttal sikerrel járunk?

2012.03.26.

 

 


 

 

A munkák folytatódnak?

Április másodikával megérkezett az a 6 fő közhasznú erősítés, akik őszig maradnak a hivatal alkalmazásában, amíg a munka dandárja (fűkaszálás, rendezvények, stb.) tart.

Szerencsére közöttük ?megkaptuk? Irénkét is, a leglelkesebb szemétszedő asszonykánkat, így azon panaszok, hogy kezd egyre szemetesebbé válni a falu, hamarosan orvosolva lesznek. Irénke lelkesedésére egyébként jellemző, hogy már reggel, munkába jövet is egy nagy zsáknyi szeméttel érkezik a hóna alatt, amit jártába-keltébe szedegetett össze. Napközben is hatalmas területeket tisztít meg egymaga, lelkesedése töretlen. (Akik ellátogattak a tavalyi Rétesfesztiválunkra, személyesen is találkozhattak vele.) Ha lenne még vagy két ilyen asszonyunk, patyolat tisztává varázsolhatnánk a falunkat.

A srácok befejezték a kultúrház kövezésének helyreigazítását. Az alábbi képen látható, hogy milyen profi munkát végeztek.

 

Újabb nagyobb feladat volt, az iskola területén található régi, romos garázsépület bontása. Ez az épület az ?ősidőkben? (amikor a jelenleg kisegítő iskolaként funkcionáló épület még orvosi szolgálati lakás volt) betöltötte funkcióját, de a doktornő kiköltözése után lomtárrá, majd szép lassan rommá ?alakult? át. Az iskolaigazgató asszonnyal még futottunk egy kört, hátha tudnánk raktárként hasznosítani, de az iskolába járó ?jógyerekek?, akik letépték az épület ajtaját, nagyjából eldöntötték a dilemmát: túl sok pénz kellett volna ahhoz rákölteni, hogy használható legyen. Így azután a munkások elbontották.

Régi adósságunk volt, az iskolába vezető kis utca áteresze feletti mozgó rács, amit tavaly már próbáltunk megjavítani, de akkor nem jártunk túl nagy sikerrel. A tegnapi nap ez is elkészült, immár másodszorra (remélhetőleg véglegesen). A múltkori hiba elkerülése érdekében előre kevert betont vásároltunk, erősen bevasaltuk, kizsaluztuk, úgyhogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy immár ott is maradjon a helyén a szerkezet. Az útelzárást első ?felindulásból? egy hétre terveztük, de ezt lehet, hogy még egy héttel meg fogjuk hosszabbítani (jövő hétfőn döntünk majd erről). Az útelzárás miatti kellemetlenségekért ezen a helyen is elnézést kérünk a Tisztelt lakosságtól!

Ahogy leesett az első komolyabb idei eső, a fő is elkezdett nőni. Úgyhogy innentől a fiuknak megvan a mindennapi feladatuk: a fűkaszálás. Első nekifutásnak több elhanyagolt, tűzveszélyes területet taroltak le, melyek nincsenek önkormányzati tulajdonban, de ilyen-olyan okok miatt a papír szerinti tulajdonosok nem érhetők el, így nem kötelezhetők ingatlanuk rendben tartására. A tűzveszély elhárítva, a terület lekaszálva. És a munka nem áll meg?

2012.04.11.

 


 

Kettős kereszt avatás

Már áll a Temető utca és a Szent András utca találkozásánál az a kettős kereszt, amit három bagi civilszervezet (Bagi Tc. Sport Egyesület, Bagi Polgárőr Egyesület és Szinkron Nyugdíjas Egyesület) állított fel. Az emlékmű avatására mai nap délután kerül sor, a Nemzeti Egység Napja tiszteletére.

 

kettős kereszt

2012.06.04.


Elkezdődtek a Szent István emlékmű alapozási munkái

Kapu Júlia és Kapu Lajos művészházaspártól (akik a koronázási ékszerek másolatát készítették) a falu ajándékba kapott egy igen tetszetős emlékművet, ami a Falunap alkalmából kerül majd felavatásra.

Az alábbi képeken látszik az emlékmű látványterve, valamint a félig kész állapota (az emlékmű acélszerkezete azóta teljesen elkészült, és a műbronz bevonatot is megkapta már). A Piros Bagért Egyesület vállalta, hogy társadalmi munkában elkészítik az emlékmű betonalapját, valamint annak környékének tereprendezését. A legutolsó képen már látszik az emlékmű helye, hogyan fogja a kis gyalogút körülölelni a földből kiemelkedő alapot.

A tolvajlás megakadályozása érdekében az emlékmű üreges belseje betonnal lesz kiöntve, valamint a sarkon lévő kamera is pont rálát, úgyhogy remélhetőleg sokáig a helyén csodálhatjuk majd.

Szent István emlékmű Szent István emlékműSzent István emlékmű

2012.06.06.


Rendben lezajlott a lomtalanítás

Régen volt már a faluban igazi lomtalanítás, úgyhogy épp ideje volt egy ilyet szervezni. Szerencsére a jelenlegi kommunális hulladékot szállító cég, a Müll-Transzport legteljesebb támogatásáról biztosított minket, így bele mertünk vágni a szervezésbe.

Összesen 4 konténert rakattunk le a faluban (állomás melletti Coop bolt, kultúrház előtti parkoló, iskola előtti parkoló, Béke tér), amit a közhasznú munkásaink őriztek (hogy ne hordják széjjel a tartalmát). Ráadásul az idős, egyedülálló embereknek felajánlottuk, hogy ha kiteszik a házuk elé a lomokat, és előre értesítenek minket, akkor onnan elszállították a srácok.

Onnan látszott, hogy volt igény már a lomtalanításra, hogy a konténerek pillanatok alatt megteltek, és még a befejezésre kiírt határidőkor is sokan hordták még a leselejtezett dolgokat. Egyetlen nehézséget az okozta, hogy a hulladékot tömörítő teherautó lerobbant menet közben, így kissé késve érkezett meg, ezáltal a tervezett határidő után még legalább két órán kellett a közhasznú dolgozóknak a nyári melegben a lomokat a teherautóra pakolni.

Mindenesetre ez idáig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk az akcióról, így - ha a hulladékszállító cég is vállalja - igyekszünk majd minden évben hasonló akciót rendezni.

Benedek Miklós műszaki előadó
Bag, 2012.06.14.

 


 

 

Újabb ellopott korlátszakasz pótlása

Az éjszakai műszakban ?dolgozó? jóemberek április havában, a Troszkásra vezető, M3-as autópálya feletti híd előtti korlátra vetettek szemet. Szép komótosan, az éj leple alatt el is fűrészelgették vagy 100 fm hosszon az acélcső korlátot, az eredetileg se nem túl mély, se nem túl nagy beton alapokból egyszerűen kihúzták a fémcsöveket, majd eltalicskázták az egészet egy közeli fémhulladék telepre, hogy gondoskodjanak a már kissé rozsdásodó fém újrahasznosításáról. Ezen környezetbarát tevékenységük közepette sajnos nem érdekelte őket, hogy a felhajtó út kanyara a tevékenységük következtében kissé életveszélyessé vált, mivel egy útról letérő járművet (vagy rajta megtántorodó gyalogos, kerékpárost) immár semmi nem fogta volna meg, hogy a viszonylag magas töltésről lezuhanjon. Bár az is lehet, hogy csak a közhasznú munkások folyamatos munkával való ellátása volt tettük indítéka?

közhasznú munkák

Feladatunk tehát adott volt: az ellopott korlátszakaszt kellett valamilyen módon pótolni. Némi töprengés után a lehető legolcsóbb megoldás mellett döntöttünk: a Váci Közútkezelőtől korábban ajándékba kapott bontott autópálya korlátelemekből, és acélcsövekből egy új korlát építése, hegesztett kötéssel, hogy az újabb lopást megnehezítsük. Varga István vezetésével a közhasznú munkások első ütemben legyártottak egy nagy halom, 4,0 m hosszú korlátszakaszt.

közhasznú munkák

közhasznú munkák

A helyszínen megfelelő mélységű beton alapokat ástak a srácok, abba kerültek beállításra az oszlopok, és ez után amit csak lehetett, egymáshoz hegesztettek.

közhasznú munkák

A végső fázisként az üreges oszlopcsövek belsejét betonvassal megerősített híg betonnal töltötték ki, hogy elvásson a fűrésze annak, aki ez után megpróbálja levágni azt.

közhasznú munkák

Remélhetőleg ez a korlát már tartósabb lesz, mint az előző volt?

Köszönjük Hajdú László úrnak, hogy kölcsön adta a benzinmotoros áramfejlesztőjét, ami nélkül a munkát nem tudtuk volna elvégezni!

2012.07.24.

 


 

 

Ez, meg az

Az állandó fűnyíráson, szemétszedésen túl, megint jó pár maradandót alkottak a közhasznúsaink. Egy korábbi (nem az önkormányzat dolgozói által elvégzett) felújítás során, a Hősök terei orvosi rendelő összes kéménytisztító nyílását sikeresen eltüntette a kivitelező: az egyiket elgipszkartonozta úgy, hogy nem is maradt nyoma, a másikat meg síkra glettelte.

Kihasználva dr. Balatoni Gyöngyi egy hetes szabadságát (amit ő is otthoni munkával töltött), a közhasznúsaink kiszabadították ezeket a kémény ?ajtókat?, és ha már ott jártak, kifestették az eléggé lestrapált várótermet is. (Sajnos egyik itt készült fotó sem sikerült valami jól, de aki erre jár, az megcsodálhatja személyesen.)

közhasznú munkák

A Nyugdíjas Klub elnöke, képviselőnk, Balázs János úr ötlete volt, hogy a kultúrház színpada fölé kerüljön át a ravatalozó előtetőjének lebontott szerkezete valamilyen formában. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy személy szerint, mint mérnök, nem támogattam ezt az ötletet (statikai aggályok miatt), de végül is - Varga István szabadsága miatt - az iskolagondnokunk, Kádár Péter segítségével a fiuk ezt a munkát is sikerrel valósították meg. A színpad fedése ideiglenes jelleggel, ponyvával kerül majd megoldásra (előbb-utóbb persze a vasváz is új festést fog kapni), és érzésem szerint még néhány merevítő elem beépítése szükséges hozzá, hogy ne mozogjon annyira a szerkezet.

közhasznú munkák közhasznú munkák közhasznú munkák

A szokásos temetői kaloda ürítés is megtörtént: a közhasznúsok összeszedték a rengeteg temetői hulladékot (elszáradt virágok, koszorúk), amiket a temető végébe szállítottak, és ott az égetés szabályai betartásával elégettek.

közhasznú munkák

2012.08.15.

 


 

Elkészült a bagi óvoda és konyha komplett villámvédelmi- és elektromos rendszerének felújítása

A mai nap reggelén az óvoda vezetőjével, Kovács Istvánnéval, valamint a kivitelezést végző Deli-Vill Kft.-től Deli Gáborral megejtettük a végső, közös, átadás-átvételi bejárást a több hónapos munka befejezéseként.

Miért is kellett ez az egész?

A 2007-es év során, a polgármesteri hivatal kérésére, Tóth László villanyszerelő mester elkészítette az összes önkormányzati fenntartású intézményünk elektromos- és villámvédelmi rendszerének felmérését, és igen terjedelmes dokumentációkban rögzítette a feltárt (nem kevés) hiányosságot. 2010 őszén tűzvédelmi ellenőrzést tartott intézményeinkben a gödöllői tűzoltóságból alakult katasztrófavédelem, és a felmérés során rögzítésre került egy nagy csomó kifogás, hiba, hiány, köztük az a tény is, hogy a 2007-es felmérés óta semmi nem történt az elektromos- és villámvédelmi rendszerek felújítása kapcsán. A hatóság által megadott határidőre (2011 február) az apróbb hiányosságok döntő többsége megszüntetésre került (pl. ilyen volt a kultúrházunkban az, hogy a bejárati ajtókat takaró függönyök széleit más színű anyaggal kellett beszegni, kijáratot jelző biztonsági lámpákat kellett felszereltetni, illetve mindenhova kikerültek a menekülési utakat jelző rajzok is). Az igen nagy - összesen 16 millió forint körülire becsült - összköltségű elektromos hibák megszüntetése kapcsán a Képviselő-testület úgy döntött, hogy kérelmezzük a Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél az egy éves halasztást. Ezt meg is kaptuk.

A Képviselő-testület szintén döntött arról, hogy a számtalan feladatból a legfontosabb, és legelső az óvoda ilyen irányú felújítása legyen. Annak idején ugyanis, amikor a konyha blokkot építették, valahogy elfelejtették a villamos rendszert is felújítani hozzá. Az óvodába érkező 4-es vezeték 6-osként folytatódott a konyha felé, az nem volt leválasztva az intézményről, és a szükséges amper mennyiséget sem biztosították. Az óvodában dolgozók elmondása szerint az ottani elosztó dobozok rendszerint égett szagot árasztottak. Mivel legfontosabb a gyermekek biztonsága, senki nem mert megkockáztatni egy esetleges elektromos hiba miatti tűzesetet ott, ezért egyértelmű volt a cél: az óvodát minél előbb fel kell újítani.

A pályáztatás

 

A testületi határozat megszületése után, az idei költségvetés tervezése során külön pénzösszeget különítettünk el a feladatra. Ezek után megkerestem féltucat villanyszereléssel foglalkozó kivitelezőt, hogy adjanak árajánlatot az óvodai munkákra. A kivitelezők kiválasztásának szempontjai a következők voltak:

  • mindenképp környékbeli
  • szerepeljen az akkreditált villanyszerelők névsorában
  • lehetőleg nagyobb cég legyen, mert ez a munka egy magányos szerelőnek túl nagy falt lett volna

Volt olyan kivitelező, aki kapacitás hiányában lemondta a felkérést, volt olyan is, aki egyszerűen nem válaszolt. Végül is a projectet a legkedvezőbb ajánlattal a Deli-Vill Kft. nyerte el, akik amúgy is már sok helyen bizonyították, hogy meg tudnak birkózni akár egy ilyen nagy volumenű feladattal is.

 

A munkák

 

A tényleges munkák - az előkészítés után - idén nyáron, az óvodai szünet kezdetével meg is indultak. Nem volt kevés a feladat: összesen 6 km új vezetéket húztak be a falakba, kicseréltek egy nagy csomó elavult / hiányos / rossz konnektort, villanykapcsolót; felszereltek vagy tucatnyi új lámpatestet; és a régi hosszabbítók helyett is minden iroda új, több dugaljas konnektort kapott. Mindezek mellett megtörtént a konyha részleg teljes elektromos leválasztása, 50 A lett átvíve erre a célra, és az óvoda pedig 3×25 A-t igényelt az ÉMÁSZ-tól. A konyha részleg elektromos megtáplálása is egy teljesen új pontról történik immár, lecserélésre került az összes régi villanyóra (egy új, közös, túlfeszültség-védelemmel ellátott villanyóra került felszerelésre), kialakításra került az egész épület érintésvédelmi- és biztonsági rendszere. Mindezeken túl a komplett villámvédelmi rendszer is felújításra került, új villámhárító gerincvezeték kihúzásával, és 7 földelő leállással.

És a többi intézmény?

 

Előkészítés alatt áll egy igen nagy volumenű project, aminek keretében az összes közintézményünket geotermikus fűtéssel látnánk el. Ennek kapcsán megtörténne az intézmények hőszigetelése, nyílászáró-cseréje, valamint elektromos felújítása is. Sajnos ehhez a projecthez a pályázatot még nem írták ki, de ígéret van rá, így egyenlőre csak az előkészítő munkák folynak. Ha sikerül a pályázaton nyernünk, akkor a többi intézménynek is megtörténhet az elektromos- és villámvédelmi felújítása. Amennyiben nem, akkor tovább kell egyezkednünk a Gödöllői Katasztrófavédelemmel, és szép lassan, ahogy anyagi kereteink is engedik, meg kell csináltatnunk a többit is.

És végül pár fotó

 

Mivel tény, hogy villanyvezetékekről izgalmas fényképeket nehéz készíteni, ezért csak az alábbiakat tartottam közlésre érdemesnek. :)

Egy nagy doboz elavult kapcsoló, konnektor, és kiépített szenesedett kötőelem:

Óvoda

Jókora zsák, falból kiszedett, régi vezeték:

Óvoda

Az óvodában lévő villanyóra szekrény az átalakítási munkák során:

Óvoda

? és az átalakítás után (immár biztosíték-tábla szekrényként és főkapcsolóként funkcionálva):

Óvoda

Egy a sok közül az újonnan felszerelt konnektorok közül:

Óvoda

Az összes bojler elektromos bekötése is szabványosításra került:

Óvoda

Részlet az új villámvédelmi rendszerből:

Óvoda

? és egy villámvédelmi földelés:

Óvoda

És végül: a szép új, közös villanyóra, ami még egy ?gyerek-biztos? acél-szekrényt is fog kapni:

Óvoda

Benedek Miklós
2012.09.18.

 


Betonozások

Lakossági kérésre a közhasznúsok kijavítottak egy igen csúnya úthibát a Hősök terén, ahol a csatorna aknafedlap környéke süllyedt meg, illetve jöttek ki a kockakövek.

közhasznú munkák

Szintén kijavításra került a kultúrház oldalában lévő buszmegálló, régóta kissé hiányos, balesetveszélyes beton felülete.

közhasznú munkák

2012.09.19.

 


 

Beüzemeltük a hivatal új apríték-kazánját

A tegnapi nap elindult a Polgármesteri Hivatal új, főleg aprítékkal működő (de fatüzelésre is alkalmas) kazánjának próbaüzeme, melyet a Képviselő-testületi ülés kezdete előtt a képviselőink is megszemléltek.

A project előzménye, hogy önkormányzatunk - Pest Megyében elsőként (mintegy mintaprojectként) - a Belügyminisztérium ?Bió- és megújuló energiatermelés - Kazán program startmunka mintaprogram támogatására? elnevezésű pályázatán 10,5 millió forintos anyagi, és további 3,8 millió forintos munkabérre fordítandó, vissza nem térítendő támogatást nyert. A pályázatban szerepel egy 100 kW-os új, faaprítékkal működő kazán beszerzése és beépítése (a megfelelő tartozékokkal), az ehhez szükséges kazánházi átalakítások, valamint egy benzinmotoros faaprítógép beszerzése is. Tartalmazza továbbá 2 fűtő és négy faaprítékot gyűjtő közhasznú foglalkoztatott egy éves bérköltségét is.

Az új kazán egy 2000 literes, hőszigetelt puffer tartályt fűt fel (kb. négy óra alatt), amivel az egész hivatal épülete kb. 2 napon keresztül fűthető -10 C°-os külső hőmérséklet esetén. Mivel amúgy is rengeteg aprítéknak való fa képződik a közhasznú munkások ároktisztítási-, favágási tevékenysége során, így nagyjából az aprítógépbe való benzin áráért juthatunk hozzá a tüzelőanyaghoz. Számításaink szerint, a gáztüzeléshez képest ötöd akkora összegből meg tudjuk ezentúl oldani a hivatal fűtését.

A kazán beüzemelése olyan jól sikerült, hogy a napokban megvizsgáltatjuk a művelődési ház apríték kazánra való átállítását is.

Köszönetet szeretnénk mondani a project gyors, és szakszerű megvalósításában közreműködő minden cégnek!

Köszönjük Bartók Olivérnek (Galgabrikett Kft.), hogy a tartozékok szállításánál emelő targoncával segített hivatalunknak!

Köszönjük a Se-Ta Plus ?12 Kft.-nek a kazánház átalakításában végzett szakszerű munkájukat!

Köszönjük az Erdőgépker Kft.-nek az új Negri típusú faaprító berendezésünket! (http://www.erdogepker.hu/)

És nem utolsó sorban, köszönjük a BioKopRi Kft.-nek a kazánunk, és tartozékainak leszállítását, beszerelését, beüzemelését, és a leendő fűtőink kioktatását! (http://www.biopelletkazan.hu/)

apríték kazán

apríték kazán

apríték kazán

apríték kazán

apríték kazán

apríték kazán

apríték kazán

apríték kazán

apríték kazán

2012.11.22.

 


 

 

Új tetőt kapott a Polgármesteri Hivatal melletti kis piac

Varga István vezetésével a közhasznú munkásaink a lebontott ravatalozó előtető acélszerkezetét is felhasználva, egy új tetőt készítettek a hivatal melletti piacpult fölé. A bitumenes vastaglemez feltételéért köszönet ifj. Mondok Ervinnek!

Terveink között szerepel, hogy maga a pult is meg fog újulni, hogy immár megfelelő módon várja majd az itt árulni kívánó bagiakat.

piac

piac

piac

piac

2012.11.23.

Bag Wiki

Ország  Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Aszódi
Jogállás nagyközség
Polgármester Palya Zoltán (független)
Irányítószám 2191
Körzethívószám 28

 

Véletlen kép a galériából

falunap_2010_20110211_1954769351.jpg
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.
Bővebb információ Ok Letiltom