Helyünk a nagyvilágban

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott, "Bag Nagyközség tulajdonában lévő Iglice Napközi Otthonos Óvoda, Tornacsarnok és Dózsa György Művelődési Ház épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva" című, KEOP-5.5.0/B/12-2013-0236 jelű pályázatán 162.901.400.- Ft összegű támogatást nyertünk.

A pályázat keretében a három önkormányzati tulajdonban lévő épület (az óvoda, az iskola tornacsarnoka és a művelődési ház) energetikai szempontból teljesen megújul.

  • Végre új tető kerül a művelődési házra! Az elavult, lassan szétmálló, helyenként beázó palatető helyett korszerű fedést kap.
  • Mindhárom épület hőtechnikai szabványoknak megfelelő hőszigetelést kap! Ahol szükséges ott a falak is, illetve mindhárom helyen a zárófödém is (padlásfödém, illetve a tetőszerkezet).
  • Az elavult nyílászárókat új, hőszigetelt szerkezetűre cseréljük.
  • Korszerűsítjük a fűtésrendszereket. Ez - ahol szükséges - új radiátorokat, új csövezést, és kisegítő berendezéseket jelent.
  • És végül, de nem utolsó sorban, mindhárom épületben korszerű, kisegítő hőszivattyús fűtésrendszer kerül beépítésre!

A pontos részleteket, és a további menetrendet (így a beruházás kezdő dátumát) a jövő héten fogjuk tisztázni a pályázat sikeres lebonyolításért felelős ÉSK Tervezőiroda mérnök szakembereivel. Szintén ekkorra várható a KEOP IH képviseletében eljáró NKEK Nemzetközi Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. részletes tájékoztatásának megérkezése is.

2014.03.31.

Benedek Miklós műszaki előadó


Teljes gőzzel folyik a megnyert pályázat megvalósítása

Ahogy már írtam, majdnem 163 millió forintot nyert önkormányzatunk az Európai Uniótól és a Magyar Államtól energetikai felújításra.

Hőtechnikai pályázat

Nézzük kicsit részletesebben, hol is tartanak jelen pillanatban a munkák.

 

Művelődési ház

Két kép annak bizonyítására, hogy miért is volt már nagyon itt az ideje a felújításnak. A málló vakolatú, hőszigeteletlen külső falak:

Hőtechnikai pályázat

 

És a több, mint fél évszázados, szintén hőszigeteletlen, elavult, rossz állapotú nyílászárók:

Hőtechnikai pályázat

 

A közbeszerzési eljáráson nyertes Tarna Invest Kft. dolgozói több helyszínen, többféle munkát is végeznek a project megvalósítása érdekében. Az épületek málló vakolatát - ahol szükséges - leverik, vagy megerősítik, és nikecell táblákat rögzítenek fel a falakra, födémekre.

Hőtechnikai pályázat

Hőtechnikai pályázat

A következő képen jól látszik, ahogy a belső udvari főfal hőszigetelése készül, illetve itt a harmadik nagy indoka a felújításnak: az élettartamát már jó pár évvel meghaladó, töredezett, beázó, és manapság már veszélyes hulladéknak számító hullámpala tetőhéjazat.

Hőtechnikai pályázat

Mindeközben egy másik csapat a belső terekben levágta a korszerűtlen fűtésrendszer radiátorait és nagy vastagságú csővezetékeit (az apríték kazánunkkal ugyan kiváltottuk a rendkívül drága gázfűtés jó részét, de az elavult, és az évtizedek alatt elég jelentősen elkorrodált fűtésrendszer már igen csak megérett a cserére).

Hőtechnikai pályázat

Megérkezett a tetőfedő brigád is, akik az alábbi képen látható munkagép segítségével termelik le a régi palát, amit azután az előírás szerinti hulladékzsákokba pakolnak, és úgy kerül el a veszélyes hulladéklerakóba.

Hőtechnikai pályázat

A következő képen megcsodálható a már elkészült igazgatási szárny új fedése, gyönyörű kontrasztot képezve a régi palafedéssel. A kép hátterében a könyvtárépület-rész lécezése látható.

Hőtechnikai pályázat

 

Kész a könyvtár teteje is.

Hőtechnikai pályázat

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az egész épületben felújításra kerül az elektromos vezetékezés is. Végre megszűnik az az áldatlan állapot, hogy a tüdőszűrő gép, vagy egy koncert berendezései rendre lecsapkodja az idejétmúlt kismegszakítókat. Teljesen új mérési helyet, és gerincvezetéket kap a művelődési ház, és a hőszivattyú pedig sokkal olcsóbb tarifájú, ún. geo áramról fog működni.

 

Óvoda

Itt is nagyjából hasonló volt a helyzet, mint a művelődési házban (hőszigeteletlen falak, és padlásfödém, részben régi ablakok). Az óvoda elektromos felújítása korábban már megtörtént, így itt csak a geo áram csatlakozó mérőhelyének kialakítására volt szükség (a rengeteg egyéb apró, villanyszerelési munkán túl persze).

Hőtechnikai pályázat

Hőtechnikai pályázat

Az előkészítő munkák során a közhasznú munkásainknak volt egy nem túl kellemes feladata: a 30 fokos melegben, a sok évtizede porosodó padlásfödém letakarítása, megszabadítása az évtizedes lomoktól, amit Mondok Ervin falugondnokunk, és Varga István karbantartónk vezetéséven profi módon megoldottak.

 Hőtechnikai pályázat

 

A kivitelező hőszigetelő brigádja ezen épületnél tart legelőrébb, hiszen az óvodának lassan nyitnia kell (most is működik benne egy csoport a kivitelezési munkák alatt). A dryvit rendszer a cserélendő ablakok környéke kivételével lassan kész, az épület jó részét már csak színezni kell.

Hőtechnikai pályázat

Hőtechnikai pályázat

Hőtechnikai pályázat

Időközben a letakarított padlásfödém hőszigetelése is elkészült (a kép minőségéért elnézést kérek).

Hőtechnikai pályázat

Természetesen itt is megtörtént már a korszerűtlen fűtéselemek (radiátorok, fűtéscsövek) eltávolítása. Még ezen a héten érkeznek az új ablakok, és jövő hétfőn kezdik fúrni a hőszivattyúhoz szükséges szívó- és nyelető kutakat is.

 

Tornacsarnok

A tornacsarnokban az elavult világításra több, mint 4,5 millió forintot költött évente az önkormányzat.

Hőtechnikai pályázat

Ezt az elektromos szakemberek elbontották, és előkészítették az oldalfalon lévő, energiatakarékos reflektorok felszerelését is. Ezen épületnél jelen pillanatban még csak a bontási munkák készültek el: itt is lekerültek a falról az elavult radiátorok és csövek.

Hőtechnikai pályázat

A kivitelezővel történő megállapodás szerint a tornacsarnokban szükséges vízszintes hőszigetelés nem a meglévő álmennyezetre kerül rá (ami egy sokkal bonyolultabb megoldás lett volna, a pálya védő letakarásával, az álmennyezet megbontásával, stb.), hanem vállalták, hogy ugyan azért az összegért inkább leszedik az abszolút szakszerűtlenül felrakott tetőt, alatta hőszigetelnek, majd visszaépítik azt úgy, ahogy kell.

Benedek Miklós
műszaki ea.

2014.07.29.

 


Látványos változások egy hét alatt

Az óvodában két nap alatt berakták az ablakokat, úgyhogy itt be lehet fejezni a dryvitozást, és el lehet kezdeni az épület külső színezését is. Ennél az épületnél már "csak" a gépészeti munkák hiányoznak (fúrás, hőszivattyús kazán, új csövek és radiátorok).

Hőtechnikai pályázat

A kultúrházban is a külső hőszigetelés már majdnem kész.

Hőtechnikai pályázat

A kivitelező cég tetőfedő brigádja pedig nagyon belehúzott a hétvégén. A főépület elkészült belső tetőoldala:

Hőtechnikai pályázat

 

A mosdóhelyiségek, illetve a klubszoba régi teteje:

Hőtechnikai pályázat

 

Ugyanez immár hőszigetelve, lefóliázva és lelécezve:

Hőtechnikai pályázat

 

Az előző képen jól látszik, hogy kérésünkre, az eddig lapos tetejű, és beázás-veszélyes előtető végéig a tető síkja ki fog futni, valamint a hiányzó méteres szakasz fölé is végre előtető kerül. És végül, de nem utolsó sorban, a főépület külső oldali héjazata is elkészült:

 Hőtechnikai pályázat

A fenti művelődési házban készült fényképekért köszönet Antall István gondnok úrnak!

Benedek Miklós
műszaki ea.

2014.08.04.

 


 

A munka halad

Az óvodában elkészült körben a dryvit, az új ablakok, ajtók a helyükön vannak, és megérkeztek a radiátorok, fűtéscsövek is.

Hőtechnikai pályázat

A hátsó udvarban felállt a fúrókocsi, és elkezdték a szívó- és nyelető kutak fúrását. Ha minden jól megy, e hét péntekre itt végeznek is a kutakkal.

Hőtechnikai pályázat

 

Hőtechnikai pályázat

 

A művelődési házban a nikecell hőszigetelés felragasztása szinte teljesen kész, és egy részen elkészült már az üvegszövet és vékonyvakolat felvitele is. A tetőcsere is már a végéhez közeledik.

Hőtechnikai pályázat

Kihasználva az alkalmat, hogy felállványozták a főhomlokzatot, Ujvári József segítségével az önkormányzat elvégezteti a Dózsa fémplasztika felújítását (csiszolás, újra festés) is, amit szerencsére nem kellett leszerelni a hőszigeteléshez.

 

Hőtechnikai pályázat

A tornacsarnokban is elkezdődtek a tető hőszigetelési munkái, erről sajnos nincs még képem.

Benedek Miklós
műszaki ea.

2014.08.06.


...és halad

A művelődési házban Varga István és a közhasznúsaink áthelyezték a bejárati nagy vaskaput, amit a hőszigeteléssel megnövekedett falvastagság miatt az eredeti helyén nem lehetett volna már kitárni.

Hőtechnikai pályázat

 

A kivitelező ablakos brigádja két nap alatt ?beszórta? szinte az összes ablakot és ajtót a helyére.

 

Hőtechnikai pályázat

 

Az alábbi képeken jól látszik a folyamat, ahogy a főhomlokzat nagyméretű ablakait elbontják, és a helyére korszerű, műanyag nyílászárót építenek be.

 

Hőtechnikai pályázat

 

Hőtechnikai pályázat

 

Hőtechnikai pályázat

 

A kútfúrógép végzett az óvodánkban, és ma reggelre már fel is állt a művelődési ház hátsó udvarában:

 

Hőtechnikai pályázat

A tornacsarnok teteje is elkészült hétvégére, hőszigetelve, megfelelő módon rögzítve:

Hőtechnikai pályázat

Benedek Miklós
műszaki ea.

2014.08.11.

 


 

...néhol már majdnem kész

Az óvodában nagyrészt kész a főhomlokzat színezése, már csak a lábazatra kerülő barnás árnyalatú szín hiányzik.

Hőtechnikai pályázat

Mivel elkészült a belső fűtéscsövezés csoportszobákat érintő szakasza, itt meg lehetett kezdeni a helyiségek újra festését (ez a munkarész nem szerepelt a pályázatban). A munka elvégzéséért köszönet az óvoda gondnokának, és segítségüket felajánló szülőknek!

Hőtechnikai pályázat

A főfolyosó kicserélt új ablakainak belső párkány-javítása is már a végéhez közeledik, így remény van rá, hogy 20-a után úgy érkezhetnek a gyerekek, hogy a hátra lévő munkálatok nem-, vagy csak kis mértékben zavarják majd az óvodai munkát.

 

Hőtechnikai pályázat

A művelődési házban az utolsó nyílászárók is a helyükre kerültek (oldalsó ajtók), és szinte teljesen kész a dryvitozás.

 Hőtechnikai pályázat

 

Mind az első-, mind a hátsó főhomlokzat színezése megtörtént (itt is már csak a lábazati szín hiányzik). Az alábbi képen jól mutat a felújított Dózsa-plasztika:

Hőtechnikai pályázat

A lapostetőt is lassan befejezik.

A tornacsarnokban elkészült a nagycsarnok új, oldalsó falra szerelt, energiatakarékos világítása, hála Deli József és munkatársai szakértelmének:

Hőtechnikai pályázat

Itt is gőzerővel folyik a dryvitozás...

Hőtechnikai pályázat

...és a hátsó udvarban (mivel a művelődési házban is végzett) felállt a fúrógép is.

Hőtechnikai pályázat

Benedek Miklós
műszaki ea.

2014.08.19.

 


Állapotjelentés

Az óvodában az építészeti felújítás szinte teljesen elkészült. Kész az új hőszigetelés, annak színezése, a lábazat és a padlás hőszigetelés is. Beépítésre kerültek az új hőszigetelt nyílászárók (külső-belső párkányozással), és helyükre került a radiátorok, fűtéscsövek nagy része is.

Hőtechnikai pályázat

A hőközpont (hőszivattyú) bekötése, beüzemelése van már csak hátra, illetve pár kisebb javítási-pótlási munka, melyet a kivitelező folyamatosan készít el. A belső festésért, glettelésért köszönet illeti azt a pár szülőt, akik hajlandók voltak segíteni az óvoda szépítésében, az óvónéniket és dajkákat, az óvoda gondnokát, és az önkormányzat által biztosított szakembereket!

A művelődési ház is megkapta körbe a hőszigetelését és színezését, kívülről már "csak" a lábazat hiányzik. A belső hőszigetelő munkák is nagyrészt kész vannak, és itt is lassan "besárgulnak" a falak. Beépítésre kerültek a nyílászárók, külső-belső párkányozással, és természetesen kész van már az összes tető is.

 Hőtechnikai pályázat

Itt szintén van egy nagy csomó munka, ami a pályázatba nem fért bele, így ezt önerőből kell megvalósítanunk. A művelődési ház dolgozói például felújítják a volt büfé helyiség álmennyezetét (a fotón jól látszik a különbség):

Hőtechnikai pályázat

Újvári József és társa pedig glettel, gipszkarton lábazatot épít, kifesti szinte az egész művelődési házunkat, sőt, még a homlokzat feliratát is elkészítik:

Hőtechnikai pályázat

A művelődési házunkban még sok a tennivaló, az építési munkákat be kell még fejezni, a kisebb-nagyobb hibákat kijavítani, a fűtési rendszert készre szerelni és beüzemelni, de a kivitelező ígéretet tett rá, hogy a szeptember 25-i ünnepélyes átadóra mindennel elkészülnek majd.

A tornacsarnokban - mint már írtam - kész az új energiatakarékos világítás, a tető- és a falak hőszigetelése, színezése, a lábazat pedig készül. Jelen pillanatban párhuzamosan dolgoznak az ablakosok az új nyílászárók beszerelésén, és a fűtésszerelők.

 Hőtechnikai pályázat

Benedek Miklós
műszaki ea.

2014.09.09.

 


Vissza nem térítendő önerő-támogatást nyert önkormányzatunk!

A hőtechnikai pályázatunkhoz az Új Széchenyi Terv keretében 27.949.890.- Ft vissza nem térítendő önerő-támogatást nyert önkormányzatunk. Ez azt jelenti, hogy a több, mint bruttó 200 milliós felújításaink nagyjából 1,8 millió forintba fognak csupán kerülni nagyközségünknek!

 


Átadtuk!

(képes riport a 2014.09.25-i átadó ünnepségről)

 Hőtechnikai pályázat

Gyülekezünk. Polgármester úr épp Wittner Máriával, egyik díszvendégünkkel beszélget a főbejárat előtt. Hátul az ovisok "díszsorfala".

Hőtechnikai pályázat

Műszaki előadónk a polgármesteri hivatal csinos hölgykoszorújában. :)

Hőtechnikai pályázat

Akiknek az óvodánk, művelődési házunk és tornacsarnokunk megújulását köszönhetjük: a kivitelező Tarna Invest Kft. (www.tarna.hu) vezetői és a műszaki ellenőrünk.

Hőtechnikai pályázat

Kezdésként közösen elénekeltük a Himnuszt.

Hőtechnikai pályázat

Antal Ádám, a megnyitó ünnepség konferansziéja, és mögötte a díszvendégek.

Hőtechnikai pályázat

Tóth Gábor polgármester úr ünnepi beszéde a múltról, az elért eredményekről, és a következő EU-s pénzügyi időszakban tervezett beruházásokról.

 

 

 

Hőtechnikai pályázat

A hallgatóság egy része.

Hőtechnikai pályázat

Vécsey László József országgyűlési képviselőnk ünnepi beszéde.

Hőtechnikai pályázat

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszéde a kormány és a térség közösen elért sikereiről.

Hőtechnikai pályázat

Karácsondi Mihály plébános úr megáldja a művelődési házat.

Hőtechnikai pályázat

Az ünnepélyes szalagátvágás.

A szalag átvágása után a megújult művelődési házunk nagytermében polgármester úr emlékplaketteket adott át, és megköszönte mindazok munkáját, akik a három épületünk megújulásában jelentős szerepet játszottak, majd egy rövid ünnepi műsor következett az óvodásaink, iskolásaink, nyugdíjasaink, és természetesen a Muharay művészeti csoport előadásában.

Benedek Miklós
műszaki ea.

2014.09.25.

 


 A felújított intézmények átadása Bagon (video)

A Galga Televízió felvétele a felújított bagi intézmények átadásáról.

 


nfu

Bag Wiki

Ország  Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Aszódi
Jogállás nagyközség
Polgármester Palya Zoltán (független)
Irányítószám 2191
Körzethívószám 28

 

Véletlen kép a galériából

templomi_kpek_41_20151015_1701536337.jpg
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.
Bővebb információ Ok Letiltom